Elhelyezték az új kecskeméti campus alapkövét

Sajtóközlemény
2015. október 29., Kecskemét

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint dr. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke helyezte el ma ünnepélyes keretek között Kecskeméten a mintegy 30 000 m2 alapterületű, 1500 hallgatót befogadó, 6 épületből álló egyetemi központ, campus alapkövét.

Az alapkőbe elhelyezett időkapszula tartalmaz egy üzenetet a jövőnek, a leendő épületek vázlattervét, a napi sajtót, a forgalomban lévő fém- és papírpénzekből egy-egy darabot, a Magyar Nemzeti Bank által alapított és az építést felvállaló Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány jelképét, egy Pallas Athéné szobrot, amelyet a Kecskeméti Főiskola GAMF Karának hallgatói saját kivitelezésű 3D-s nyomtatóval készítettek, valamint a Kuratórium és a Felügyelőbizottság névsorát.

A jövőnek szóló üzenet azt a reményt fejezi ki – hangsúlyozza Varga László, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány Kuratóriumának elnöke –, hogy a felépülő egyetemi központ nemcsak a majdani Gazdálkodástudományi Karnak és a Kecskeméti Egyetem központjának ad otthont, de otthona lesz annak a tudásnak, amely az egész embert, a „mentist”, a belső embert építi, hogy egyenes, becsületes, városához, hazájához és nemzetéhez hűséges legyen egész életében. Reménységet fejez ki az üzenet arra nézve is, hogy olyan tudósok taníthatnak és nőhetnek itt fel, akik az embert és az emberiséget szolgálják tudásukkal, kutatásaikkal. Benne van az üzenetben az a bizonyosság is, hogy szerte a Kárpát-medencéből, de az egész világról jöhetnek majd ide tanulni és tanítani azok, akik életüket szentelik a jobb, tisztább és emberségesebb élet munkálására.
Az elhelyezett alapkövet és időkapszulát megáldották a római katolikus, a református, az izraelita és az evangélikus felekezetek lelkipásztorai.
Az épületegyüttes a tervek szerint 2017 végére készül el.